Tuinproject bij woonboerderij Nieuw-Beijerland

De voortuin, eigenlijk een binnenruimte, wordt aan drie zijden omsloten door gevels en aan één zijde door de openbare weg. De voortuin vervuld twee functies namelijk het kunnen parkeren van twee personenauto’s en het verfraaien van het aanzicht van de woning. Daarnaast moeten ook de kliko’s uiteraard uit het zicht vanaf de poort kunnen worden opgesteld.

Het ontwerpplan bestaan dan ook uit een functioneel deel en een representatief deel. De auto’s worden geparkeerd op een mooie gebakken klinker gestraat in een sterk visgraatmotief. Deze karakteristieke bestrating wordt afgebiesd, conform de achtertuin, met natuursteen. De kliko’s staan opgesteld op een beschaduwde plaats achter een haag en zijn vanaf de inrit niet te zien.

In het representatieve deel wordt de vormgeving bepaald door de hartlijnen uit twee symmetrische gevels. Door gebruik te maken van de gevelindeling worden tuin en woning een geheel. Door de plantkeuze, waaronder langbloeiende lavendel en hortensia’s, krijgt de tuin, ondanks de lijnvoering, een kleurig en vrolijk karakter. Een mooi tuinornamentje in het plantvak voor de erker, dat ook ’s avonds verlicht wordt, geeft de entree extra cachet.

Het straatwerk bestaat uit dezelfde soort gebakken klinkers maar dan gestraat in een afwijkend motief. De klinkers worden gestraat in halfsteensverband waarbij de randen van de plantvakken worden afgewerkt met een mooie rollaag van dezelfde soort klinkers. Op de hoeken van de rollagen wordt, als mooi detail, een vierkant natuurstenen tegeltje ingestraat.

In de winter is het plantvak bij de voordeur groen; net als de haag rond het grote plantvak. Onder de kale hortensia’s zijn wintergroene bodembedekkers geplant die de tuin, ook in de winter, een groen aanzien geven.

Deze fraaie binnentuin wordt afgesloten van de openbare weg door de combinatie van een stevige,  op afstand bedienbare, houten poort, een hekwerk, opvallende leibomen met een mooie herfstverkleuring en een (rode) beukenhaag.

Het ontwerpplan voor de voortuin is gemaakt door tuinontwerper Gilbert de Jong. De professionele uitvoering van dit mooie project wordt uiteraard verzorgd door van Arkel Tuinverzorging!