Tuin winterklaar maken

De winter is de ideale tijd om uw tuin te doen!

De tuinman inschakelen aan het einde van het jaar? Daar denkt u vast niet zo snel aan omdat u nu niet veel in de tuin zal zitten.
Het voorjaar en de zomer zijn voor ons erg drukke maanden. Wanneer u dan belt, loopt u het risico op een overvolle agenda en kan het zijn dat u langer moet wachten dan u zou willen. Wanneer u besluit in de winter de hovenier in te schakelen is de kans groot dat u snel aan de beurt bent en kunt u in het voorjaar direct genieten van uw tuin!
De werkzaamheden gaan namelijk ook in de wintermaanden gewoon door. Denk bijvoorbeeld aan het straatwerk of het plaatsen en repareren van schuttingen, vlonders en overkappingen.
Ook het aanleggen van de tuin kan prima in de winter, behalve bij flinke vorst of een dik pak sneeuw, maar hoe vaak komt dat voor in Nederland?

De voordelen van tuinaanleg in het najaar en de winter:

  • Ideale tijd voor het aanplanten van uw tuin: bomen en struiken zijn in ‘ruststand’ en kunnen daardoor beter in het najaar of in de winter worden verplaatst of geplant. Winterharde planten zijn volop verkrijgbaar en kunnen goed wortelen voordat het voorjaar aanbreekt.
  • De grond heeft de tijd om in te klinken: uw nieuwe terras of tegelpad gebruikt u in dit seizoen waarschijnlijk niet (of minder) en kan rustig inklinken. Hierdoor wordt de kans op verzakking achteraf kleiner.
  • Minder last van de werkzaamheden: de hovenier kan buiten zijn werk doen zonder dat u overlast ervaart. De tuin gebruikt u immers toch niet in de winter.
  • Er is voldoende tijd om in alle rust uw wensen te bespreken: in het voorjaar is het druk en kan er een wachttijd zijn. De hovenier heeft in het winterseizoen meer tijd voor overleg met u en het voorbereiden van een goed tuinplan.

Bent u tevreden wanneer u rondkijkt in uw tuin? Wellicht kan uw tuin een opknapbeurt gebruiken of ziet u dingen die u eigenlijk liever wilt veranderen. Het is helemaal niet nodig om hiermee te wachten tot het voorjaar, dus kom nu in actie!