Tuin winterklaar maken

Najaar en winter: hét seizoen om uw tuin te doen!

De tuinman inschakelen aan het eind van het jaar? Daar denkt u vast niet zo snel aan. Veel mensen denken dat het werk van de hovenier stilligt in het najaar en de winter. Dat is een misverstand! De werkzaamheden gaan ook nu gewoon door. Denk bijvoorbeeld aan het straatwerk of het plaatsen en repareren van schuttingen, vlonders en overkappingen. Ook het aanleggen van de tuin kan prima in de winter, behalve bij flinke vorst of een dik pak sneeuw, maar hoe vaak komt dat voor in Nederland?

De voordelen van tuinaanleg in het najaar en de winter:

  • Ideale tijd voor het aanplanten van uw tuin: bomen en struiken zijn in ‘ruststand’ en kunnen daardoor beter in het najaar of in de winter worden verplaatst of geplant. Winterharde planten zijn volop verkrijgbaar en kunnen goed wortelen voordat het voorjaar aanbreekt.
  • De grond heeft de tijd om in te klinken: uw nieuwe terras of tegelpad gebruikt u in dit seizoen waarschijnlijk niet (of minder) en kan rustig inklinken. Hierdoor wordt de kans op verzakking achteraf kleiner.
  • Minder last van de werkzaamheden: de hovenier kan buiten zijn werk doen zonder dat u overlast ervaart. De tuin gebruikt u immers toch niet in de winter.
  • Er is voldoende tijd om in alle rust uw wensen te bespreken: in het voorjaar is het druk en kan er een wachttijd zijn. De hovenier heeft in het winterseizoen meer tijd voor overleg met u en het voorbereiden van een goed tuinplan.
  • U kunt in het voorjaar direct genieten van een nieuwe tuin: het is slim om de tuin al in de winter aan te pakken. Zodra het mooi weer wordt, bent u helemaal klaar voor een gezellige barbecue of tuinfeest!  

Bent u tevreden als u rondkijkt in uw tuin? Wellicht kan uw tuin een opknapbeurt gebruiken of ziet u dingen die u eigenlijk liever wilt veranderen. Het is helemaal niet nodig om hiermee te wachten tot het voorjaar, dus kom nu actie!